Kringloopwinkels in ons land leveren een veel grotere bijdrage aan het milieu dan vaak wordt gedacht. Zo levert het inzamelen van één ton goederen een besparing op van één ton CO2-emissie. Dat blijkt uit berekeningen van TNO. Een kringloopbedrijf is dus wat betreft een belangrijk deel van het werk een duurzaam bedrijf en dat geldt ook voor Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden. Toch kunnen er tal van zaken duurzamer of minder duurzaam functioneren. Vandaar de ambitie om de komende periode structureel te ontwikkelen op het vlak van duurzaamheid. Hieronder volgen een paar duurzame websites:
- Om te beginnen die van de Gemeente Amersfoort waar ze ook graag duurzaam aan de weg timmeren.
- Dan de BKN, de branchevereniging voor Kringloopbedrijven waar het Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden lid van is. Hier is een lijst te vinden met de aangesloten Kringloopbedrijven in Nederland.
- Dan is er ook nog de duurzame vergaarbak Duurzaam Nieuws voor heel veel overige duurzame weetjes en nieuwtjes. De website van Milieu Centraal richt zich weer meer op consumenten. Kan ook leuk zijn.
Hergebruik spullen
Zoals gezegd staat hergebruik hoog in het vaandel van de kringloopbedrijvigheid. Dat gaat dan om spullen die opnieuw een bestemming krijgen door onder andere recycling of upcycling. De oude tafel van oma verschijnt als nieuwe aanwinst in het studentenhuis. Van mooie stoffen die binnenkomen worden Ekstertassen gemaakt, Plastic hoezen van videobanden worden gedoneerd aan bijvoorbeeld Stichting Edukans. Zij vullen de doosjes met speelgoed en tekenmaterialen.
Onbruikbare kleding gaat naar bedrijven die er poetsdoeken van maken. En zelfs het koffiedrab van alle kopjes koffie die gedronken worden, gaat naar De War, zij kweken er eetbare paddestoelen op. Kringloop Amersfoort- Leusden doet er alles aan om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk verdwijnt in een afvaloven!