Herbert Kuipers, autodidact, geboren in 1965 te Hoogeveen begon vier jaar geleden met balpen tekeningen doordat hij zijn potloden was vergeten, en alleen een balpen ter beschikking had. Hij was op dat moment portier, en had zodoende veel tijd om zijn balpen werk te ontwikkelen.Hij heeft naast zijn teken – en schilderwerk altijd gewerkt. Zo was hij o.m. vuilnisman, schoorsteenveger, treinconducteur, postbode, grafisch vormgever, portier, medewerker bij een technische dienst en computer reparateur, bij het ingloopcentrum Amersfoort, waar vanaf 15 Juli zijn werk te zien is, in het kleinste museum van ederland. Een museum beheerd door Rob van der bank, leidinggevende in het kringloopcentrum, en fervent kunstliefhebber.
Kuipers heeft, naar eigen zeggen, “iets speciaals” met het concept van recycling en de belangrijke sociale functie van het kringloopcentrum, dat bijna volledig zelfstandig draait. ” Ik vindt het essentieel dat mensen, met wat voor problemen dan ook, op deze manier de draad weer op kunnen pakken, en ben er heilig van overtuigd dat op deze manier veel mensen worden geholpen.” Een leuke bijkomstigheid is, dat al zijn geëxposeerde werk is ingelijst met frames uit het Kringloopcentrum. Tevens is, volgens eigen zeggen, bijna zijn gehele inboedel afkomstig uit het kringloopcentrum, wat volgens ondergetekende, gezien de luxueuze, doch functionele uitstraling, bijna ongeloofwaardig overkomt. Hoewel hij vele materialen beheerst en grafisch vormgever was bij o.a. Cap Gemini en Nashuatec heeft hij de balpen niet meer weggelegd. Af en toe maakt hij gebruik van Photoshop om werk in te kleuren maar ook dat doet hij het liefst handmatig, met kleurbalpen of ecoline. In zijn atelier, annex woonkamer staan twee schildersezels en een grote tekentafel ; “Voor de sier” zegt hij, daar hij meestal op zijn bank tekent. “Een prettige symbiose”, vermeldt hij”.
De uitvinding van de balpen werd gedaan door de Hongaarse journalist László Bíró in 1938. Bij het bezoek aan een drukkerij merkte hij op dat de bij dit procedé gebruikte drukinkt zeer snel en zonder uitlopen opdroogde, waardoor het papier vlekkeloos bleef. Deze inkt had echter een zeer hoge stroperigheid en was daardoor onbruikbaar in een gewone vulpen. Om toch deze inkt te kunnen gebruiken, diende hij een nieuw type pen te ontwikkelen. Hij deed dit door een kogeltje te plaatsen aan het uiteinde van de pen. Dit kogeltje draait tijdens het schrijven en laat daarbij een inktspoor achter op het papier; terzelfder tijd sluit het het inktreservoir af van de buitenlucht, zodat uitdroging en lekkage worden vermeden. In juni 1943 brachten zij de eerste commerciële versies van de balpen, Biro Pens genaamd, op de markt.
Het werken met ballpoint vraagt wel concentratie en een vaste hand. “Je kunt je niet te veel fouten veroorloven, gummen is er niet bij”. Anders dan naar zijn mening, het enigszins steriele digitale grafische werk. Hij wil in geen enkele mate afbreuk doen aan de kennis en kwaliteit van digitale grafici, daar hij zelf ook een fervent Photoshopper is, maar vindt dat door de automatisering een stukje eerlijkheid en directheid verloren gaat. “Perfectie bestaat niet, foutjes mogen gezien worden. Imperfectie heeft haar eigen schoonheid.
Verder vertelt hij, dat hij als freelance illustrator aan de slag wil, en daar intensief mee bezig iset behulp van een paar zeer betrokken mensen, die hem in veel opzichten hebben gesteund.Hij wil hen middels dit artikel bedanken voor hun steun en vertrouwen. Hij beseft terdege dat hij het zich op deze manier niet makkelijk maakt, maar dat is juist de uitdaging. Zegt hij. “Creativiteit komt niet voort uit conformiteit.” Aldus een non-conformist van de eerste orde.