Conversation pieces is een kunstproject waarbij kunstenaars in contact komen met wijkbewoners. Naar aanleiding van de ontmoeting en het gesprek maakt de kunstenaar een object dat op een tafel kan staan of een tafel als kunstobject. Die tafel nodigt weer uit tot nieuwe ontmoetingen en gesprekken. Tien kunstenaars worden voor dit project gekoppeld aan tien Amersfoortse wijkbewoners. Ankerpunt bij het gesprek is een klein voorwerp uit het huis van de wijkbewoner waar een verhaal aan vast zit. De kunstenaar gebruikt dit voorwerp en/of het verhaal als uitgangspunt bij het maken van het kunstobject. Tijdens de werkperiode ontmoeten kunstenaar en wijkbewoner elkaar nog minimaal twee keer, zodat er samenspraak of misschien samenwerking in het proces plaatsvindt. Het proces wordt vastgelegd in portretten (in woord en beeld) op een weblog en wellicht een boekje. De tafels samen vormen een tentoonstelling in Amersfoort en ‘op tournee’ bij gelegenheden waarbij gesprek en uitwisseling belangrijk is.
Doelstelling
- kunstenaars prikkelen tot een andere invalshoek voor werk
- ontmoeting stimuleren van mensen van verschillende achtergronden door kunst
- creëren van ambassadeurs voor diversiteit
- mensen in aanraking brengen met kunst en met elkaar
- mooie kunstwerken en een interessante tentoonstelling/presentatie maken
Wat is een conversation piece?
Conversation piece is de Engelse term voor een object dat aanleiding vormt tot een gesprek. In dit project is het een object dat door een kunstenaar gemaakt wordt naar aanleiding van een ontmoeting met een wijkbewoner. Het object staat op een tafel die onderdeel uitmaakt van het kunstwerk of het Conversation piece is de “tafel” zelf als object. De uitvoering wordt aan de individuele kunstenaar overgelaten. Deze kunstwerken vormen weer aanleiding voor nieuwe gesprekken tussen andere mensen.
Ontmoeting
Wijkbewoner en kunstenaar ontmoeten elkaar een paar keer. Bij de wijkbewoner thuis – de wijkbewoner bereidt dit gesprek voor door een (klein) voorwerp uit zijn/haar huis aan de kunstenaar te laten zien. Dit voorwerp heeft voor de wijkbewoner een bepaalde betekenis, er zit een verhaal aan vast. Dit verhaal wordt door de wijkbewoner aan de kunstenaar vertelt.
Werkperiode
De kunstenaar maakt naar aanleiding van de ontmoeting, het voorwerp en het verhaal een kunstwerk waarin hij/zij reageert op voorwerp en verhaal of dit binnen de context van zijn/haar eigen werk plaatst. In de werkperiode ontmoeten wijkbewoner en kunstenaar elkaar twee keer in het atelier van de kunstenaar. Het staat de kunstenaar vrij om de wijkbewoner ook praktisch te betrekken bij het maakproces van het kunstwerk. Er is uiteraard binnen het project vrijheid tot meer ontmoetingen, als kunstenaar en wijkbewoner dit leuk vinden.
Tentoonstelling
Het werk is af en wordt tentoongesteld. Een van de tentoonstellingsplekken is de Kringloopwinkel. Verder zijn er afspraken voor presentatie bij het kunstproject Vreemde Gasten (kunstenaars laten werk zien in de huizen van binnenstadbewoners) en ideeën om de presentatie bij andere gelegenheden te laten zien (o.a. van de gemeente, Dag van de dialoog, Sofie aan Tafel). Bij de eerste tentoonstelling zullen de wijkbewoners actief worden betrokken en is er gelegenheid tot ontmoeting met de andere kunstenaars en gasten. Indien er behoefte en ruimte is zal dit ook bij andere presentaties gebeuren, in ieder geval bij alle openbare tentoonstellingen.
Volgen van het proces en documentatie
In het project is het resultaat maar ook het proces belangrijk. Kunstwerk, kunstenaar en wijkbewoner worden geportretteerd voor een weblog, de documentatie bij de tentoonstelling en we streven ernaar een boekje bij de tentoonstelling te maken.
Foto’s
We hebben een fotograaf die foto’s maakt van het proces. Hij (Cees Wouda) zal in ieder geval kort bij het eerste gesprek aanwezig zijn en het object en kunstenaar en inburgeraar fotograferen. Een 3e foto zal van kunstenaar en wijkbewoner en het kunstwerk gemaakt worden.
Teksten
Aan de kunstenaars wordt gevraagd om per ontmoeting een kort verslagje te maken en dit naar de webredacteur te sturen. Teksten worden voor de weblog en voor het boekje geredigeerd.
Richtlijnen kunstwerk/tentoonstelling
- gevarieerd werk / verschillende technieken
- resultaat moet een object/tafel zijn dat los in de ruimte staat
- ruimte voor 2-4 personen om aan/bij de tafel/het object te zitten of staan
- geen ingewikkelde hang/sta-constructies ofwel makkelijk op te stellen en te transporteren
Afspraken met de kunstenaar
- het kunstwerk blijft eigendom van de kunstenaar die het kunstwerk beschikbaar stelt voor een aantal tentoonstellingen en presentaties
- ontwerp of idee-omschrijving wordt informeel voorgelegd aan de organisatie die op deze manier de variëteit van de tentoonstellingen kan waarborgen
- de kunstenaar is aanwezig bij de eerste tentoonstelling (samen met de wijkbewoner)
- de kunstenaar kan materiaal gebruiken uit de Kringloopwinkel
- de kunstenaar maakt van elke ontmoeting met de wijkbewoner een kort verslagje. Dit wordt geredigeerd en geschikt gemaakt voor een steeds actueel weblog en (als we dit financieel voor elkaar krijgen) voor een begeleidend boekje
- het project start uiterlijk half januari 2012 en het streven is dat het werk op 23 maart tijdens Sofie aan tafel bij de Kringloopwinkel voor het eerst wordt gepresenteerd
- de presentatie/tentoonstelling wordt (zo mogelijk) verhuurd aan organisaties, het streven is om de kunstenaars hiervoor per keer een kleine vergoeding te geven.
Krijnie Beyen
Projectleider
kb@beispiel.nl
06 81478929